Zo regel je een financiering voor je onderneming

Zo regel je een financiering voor je onderneming

Samenvatting artikel

Veel ondernemers hebben op een bepaald moment extra financiële middelen nodig voor hun bedrijf. Vaak gebeurt dat in de begintijd van een onderneming, maar ook in een later stadium kan dit gebeuren. Soms besluit men dan daadwerkelijk financiering aan te vragen. Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker even verder, want in dit artikel vertellen we bij wie je financiering kunt aanvragen. Ook doen we uit de doeken hoe je de kans op resultaat zo groot mogelijk maakt. Eerst bekijken we echter wat nu echt goede redenen kunnen zijn om op financiering in te zetten.

5 goede redenen om voor financiering te gaan

Om diverse motieven kan het gewenst of nodig zijn om zakelijke financiering aan te vragen bij een externe partij. Te denken valt aan bijvoorbeeld de volgende 5 redenen:

  1. Je wilt een bedrijf oprichten, maar hebt niet genoeg startkapitaal.
  2. Je bedrijf groeit hard, maar je hebt te weinig kapitaal om de groei in goede banen te leiden, oftewel om extra personeel in te zetten, te verhuizen naar een groter bedrijfspand en/of schaalvergroting bij de inkoop te realiseren.
  3. Je wilt een bedrijf overnemen, maar hebt te weinig financiën.
  4. Je wilt verouderde processen binnen je bedrijf vernieuwen, en dus forse innovaties doorvoeren, maar daarvoor ontbreekt het vereiste geld.
  5. Je bedrijf presteert niet goed, en er is extra kapitaal gewenst om het roer om te gooien.

Bij wie kun je financiering aanvragen?

Er zijn verschillende partijen bij wie je financiering kunt aanvragen, waaronder:

  • Een bank. Dit is waarschijnlijk een van de meest voor de hand liggende opties. Bij een bank kun je inzetten op onder andere een bankgarantie, pandrecht, leasing en talrijke soorten leningen.
  • Particuliere investeerders.
  • Speciale (investerings)fondsen die in het leven geroepen zijn voor bedrijfsfinanciering. Goede kans dat je hier wel alleen kans op maakt als je een nieuw, innovatief op de markt brengt.
  • Grote buitenlandse investeerders.
  • Een MKB-krediet bij Qredits.
  • Crowdfunding voor ondernemingen.
  • Familie en vrienden.
  • Overheden, waar je wellicht onder voorwaarden subsidie kunt aanvragen.

Zo maak je de kans op financiering het grootst

Als je om welke exacte reden dan ook bij een van bovenstaande mensen of instanties aanklopt met een financieringsaanvraag, dan kan het gebeuren dat je aanvraag wordt afgewezen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om de kans op afwijzing zo klein mogelijk te maken, is het zaak de ontvanger van je aanvraag te overtuigen van je toekomstige succes. 

Dit laatste doe je bij uitstek door een zo compleet mogelijk ondernemersplan aan te leveren. Zo’n ondernemersplan onder meer een doelgroepanalyse, een concurrentieanalyse, een SWOT-analyse en uiteraard concrete stappen en aanwijzingen waarom jouw bedrijf en product uniek zijn, en dus succesvol gaan zijn in de nabije toekomst. In ieder geval succesvol genoeg om de lening die je aangaat op tijd terug te betalen, inclusief de rente.