Je hebt het als (beginnende) ondernemer vast al vaker gehoord dan je lief is: het opbouwen van een netwerk (ook wel simpelweg ‘netwerken’ genoemd) is enorm belangrijk. Maar wat houdt netwerken dan precies in, waarom is het zo belangrijk en hoe gaat dit eigenlijk in z’n werk? Na het lezen van dit artikel ken je de antwoorden op al deze vragen.
Wat houdt netwerken precies in?
Netwerken betekent in principe niet meer dan het proberen te vergroten van je vrienden- en kennissenkring en het onderhouden van je bestaande contacten. Heb je het over zakelijk netwerken, dan doe je dit alles uiteraard ten eerste vanuit zakelijke motieven. Het is enerzijds dan ook logisch dat je je netwerk voornamelijk probeert uit te breiden met mensen die klant of zakenpartner van je zouden kunnen worden.
Echter is er in de praktijk vaak geen duidelijke afbakening tussen werk en privé. Vooral als je zelf ondernemer bent, zul je daar in privékringen vast wel eens over praten. Dat is in ieder geval wel aan te raden. Via het informele circuit, mond-tot-mondreclame en dankzij de zogeheten gunfactor kan er via je familieleden en vrienden zomaar nieuwe aanwas aan klanten ontstaan. Netwerken is dus het onderhouden en vergroten van je complete kring aan bekenden, in de breedste zin van het woord.
5 voorbeelden voor zakelijk netwerken
Afijn, inmiddels weet je dus dat verjaardagen van familie en vrienden voor jou als ondernemer ook een soort van netwerkbijeenkomsten zijn. Maar wie écht wil netwerken als ondernemer, gaat natuurlijk nog wel wat verder. Hieronder volgen 5 voorbeelden van uitstekende gelegenheden waar je zakelijk kunt netwerken:
- Beurzen, congressen en seminars en dergelijke die te maken hebben met jouw vakgebied.
- Cursussen, opleidingsavonden en trainingen die met jouw werkveld te maken hebben.
- Bedrijfsuitjes en -borrels van je eigen werkgever of bedrijf.
- Groepen van professionals binnen eenzelfde vakgebied op social media. Vooral Linkedin kan hiervoor geschikt zijn.
- Online forums, waar over thema’s en nieuws binnen jouw sector gediscussieerd kan worden.
Met deze gedragingen netwerk je op je best
Stel, je bent op een verjaardag, een vakbeurs of een cursusavond. Logisch dat je dan op een zeker moment je eigen onderneming ter sprake wilt brengen. En dat je staat te popelen om te vertellen waarin jouw bedrijf zich onderscheidt ten opzichte van je concurrenten. Op welke manier je dat het best kunt doen, hangt altijd af van de situatie. Toch kunnen we stellen dat je met onderstaande gedragingen sowieso een goed figuur slaat:
- Bereid je goed voor, bedenk je met wie je contact wilt leggen en probeer alvast een gespreksopening te bedenken.
- Maak oogcontact met anderen en probeer een vrolijke, opgewekte, attente indruk te maken.
- Het is prima om met iedereen in contact te treden, dus ook met mensen waarin je niet direct een klant of zakenrelatie ziet. Negeer je de zakelijk minder interessante mensen, dan is dat namelijk niet best voor je imago.
- Raak je in gesprek? Toon dan zeker ook interesse in de ander, en vraag ook door over wat de persoon in kwestie vertelt. Daarmee maak je een goede beurt en toon je jezelf een goede luisteraar.
- Noteer tussentijds of na afloop de namen van mensen die je hebt gesproken. Geef daar later ook opvolging aan, bijvoorbeeld in de vorm van een connectieverzoek op Linkedin.
- Laat je niet uit het veld slaan als een gesprekje eens niet liep zoals gehoopt. Blijf positief en probeer het gewoon nog een keer.