10 tips voor een startende ondernemer

10 tips voor een startende ondernemer feature image 01

Samenvatting artikel

Als startende ondernemer heb je grote doelen voor ogen. Je wilt een groot bedrijf hebben, je wilt blijven groeien en je hoopt veel winst te kunnen maken. Let wel op dat je jezelf niet rijker rekent dan dat je bent. Bovendien is het belangrijk dat je alles goed organiseert en een duidelijk plan hebt. In dit artikel lees je 10 punten die belangrijk zijn bij het starten van je onderneming.

1. Maak een businessplan

Een businessplan helpt je om je ideeën te structureren en om te zetten in concrete stappen. Beschrijf wat je idee is met dit bedrijf, maar ook waarom je hier zo overtuigd over bent. Oftewel, laat de missie en visie duidelijk naar voren komen. Daarnaast is het belangrijk om formele gegevens van de onderneming te beschrijven, zoals vergunningen of ‘eventueel’ personeel. Zodra je alles duidelijk heb beschreven en genoteerd weet je precies wat je moet doen om jouw onderneming te laten slagen.

2. Zoek financiering

Bij het starten van een onderneming heb je financiering nodig. Een groot voordeel voor het starten van je onderneming is als je voldoende geld heb gespaard. Met dat geld kan je investeren in jouw bedrijf. Echter is dit niet altijd haalbaar. Zoek dan uit wat de beste opties zijn voor jouw bedrijf om alles te kunnen financieren. Denk bijvoorbeeld aan een lening van de bank, een lening van familieleden of een investering vanuit een aandeelhouder. Bovendien ligt het natuurlijk volledig aan jou hoeveel je wilt investeren in jouw bedrijf.

3. Kies de juiste juridische vorm

Bedenk aan welke juridische vorm je wilt voldoen. Er zijn diverse manieren om een bedrijf te starten, bijvoorbeeld als een eenmanszaak, een VOF of BV. Kies de juridische vorm die het beste bij jou en het bedrijf past. Wil je een onderneming opstarten met een vriendin, dan is een VOF de beste keuze. Ga je alleen beginnen? Kies dan voor de juridische vorm: eenmanszaak. De keuze voor de juridische vorm is niet alleen belangrijk voor de aansprakelijkheid van het bedrijf, maar ook voor fiscale verplichtingen. Hierbij kan je denken aan de btw en inkomstenbelasting. 

4. Registreer je bedrijf

Zorg ervoor dat je bent ingeschreven bij relevante instanties, zoals de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst. Jouw bedrijf laten registreren biedt vele voordelen met zich mee. De registratie bij de Kamer van Koophandel bevordert jouw rechtszekerheid bij het doen van zaken. Het is voor jou als ondernemer zeer belangrijk om bepaalde gegevens te achterhalen voordat je begint met zaken doen. Zo moet je weten wie achter een bedrijf zit als er sprake is van faillissement of als er meerdere ondernemingen op hetzelfde adres gevestigd zijn.

5. Maak een marketingplan

Maak een duidelijk marketingplan. Vraag jezelf af hoe je jouw bedrijf onder de aandacht brengt van je doelgroep. Wat willen zij zien en hoe zorg je ervoor dat zij jouw product/dienst gaan kopen? Belangrijk is dat je weet wat sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen zijn voor je bedrijf. Daarnaast is het ook goed om te bedenken welke marketingdoelen je wilt behalen en wie je doelgroep is. Bovendien mag je niet vergeten dat je uniek moet zijn tegenover jouw concurrenten. Zorg ervoor dat jij er bovenuit steekt, waardoor klanten jouw product/dienst gaan kopen. 

6. Maak doelstellingen

Maak een plan met concrete doelstellingen. Het is van belang dat je doelstellingen opschrijft op papier. Zo kan je hier altijd op terugkijken. Check of de doelstellingen passen bij jouw ambitie en passie. Maak de doelstellingen SMART. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Je kan niet verwachten dat na één week jouw bedrijf al mega groot is. Dit kost tijd. Stel dus niet te hoge doelstellingen, want dat zal je alleen maar tegenvallen. Bovendien is het belangrijk dat je blijft investeren in jouw doelstellingen om te blijven groeien. 

7. Zoek de juiste mensen

Zorg voor de juiste mensen in jouw team. Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar de mensen die bij jouw bedrijfscultuur passen, zodra je een team gaat opbouwen. Naast bedrijfscultuur is het van belang dat ook jij een goede klik hebt met deze mensen. Dit betekent niet dat je gelijk ‘beste vrienden’ met elkaar moet worden, maar een goede band is zeker belangrijk voor een goede samenwerking. Bovendien moeten alle werknemers het ook goed met elkaar kunnen vinden. Zorg dus voor een gemengd team met diverse eigenschappen of competenties die wel bij elkaar passen. Diversiteit kan veel voordelen met zich mee brengen, bijvoorbeeld creatieve inzichten. 

8. Bepaal prijzen

Bepaal de prijzen van de producten en/of diensten. Bedenk voordat je gaat beginnen hoeveel je voor je producten of diensten wilt vragen. Houdt rekening met de kosten die je hebt om ze te maken of te leveren. Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar de concurrent, want wat vragen zij voor een product? Een ander punt is dat je moet onderzoeken wat je klanten bereid zijn om te betalen voor jouw producten/diensten. Heb je een uniek product of dienst, die nog niet te vinden is op de markt, dan hoef je niet perse te letten op de concurrent. Echter is het wel van belang dat je weet hoe jouw klanten over de prijs denken. 

9. Maak gebruik van sociale media

Maak gebruik van sociale media. Sociale media is een goed middel om je bedrijf te promoten. Maak gebruik van verschillende kanalen om je doelgroep te bereiken. Denk hierbij aan mediakanalen, zoals Facebook, Instagram, Twitter of TikTok. Om te weten welk mediakanaal je het beste kunt gebruiken is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Is jouw doelgroep rond de 18 jaar? Dan is Facebook of Twitter echt een no go. Er zullen weinig jongeren zijn die deze media kanalen gebruiken. Kies voor de doelgroep van 18 jaar bijvoorbeeld voor het mediakanaal: TikTok. Bovendien kan iedereen via sociale media jouw product gemakkelijk delen, een soort van ‘gratis’ promotie.

10. Ga niet stilzitten

Gaat het goed met jouw bedrijf? Blijf dan niet stilzitten, maar blijf leren en ontwikkelen. Als ondernemer zal je continu moeten leren en je aanpassen aan veranderingen. Zoek naar manieren om jezelf te blijven uitdagen, ontwikkelen en om te groeien met je bedrijf. Check de markt, de prijzen en luister naar jouw klanten. Investeer in boeken waarbij je meer te weten komt over ondernemen. Bijvoorbeeld over welke competenties belangrijk zijn voor een ondernemer. Een andere manier om te blijven leren en ontwikkelen is om een cursus te gaan volgen. Zo krijg je nieuwe informatie en inzichten om weer te blijven groeien in jouw vaardigheden

Als beginnende ondernemer is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Weet waarom je wilt ondernemen, wat je wilt bereiken en bepaal je doelstellingen. Maak diverse plannen, zoals een businessplan of een marketingplan. Bepaal de juridische vorm en zorg voor een gezellig en divers team. Wil je meer tips voor een startup? Lees dan snel verder.