Tips voor ondernemersplan

Tips voor ondernemersplan

Samenvatting artikel

Wanneer je een nieuw bedrijf opricht, is het slim een ondernemersplan te schrijven. Een ondernemersplan is een document dat je inzicht geeft in onder meer je kwaliteiten, valkuilen, positie in de markt en de (financiële) haalbaarheid van je idee. Wil je met je startup een lening aangaan, financiering regelen of investeerders aantrekken? Dan is de kans groot dat je hierop alleen kans maakt als je een sterk ondernemersplan kunt overhandigen.

Waar je zoal op moet letten met het maken van je ondernemersplan? Hieronder lees je eerst uit welke onderdelen het document grofweg moet bestaan. Uiteraard verstrekken we hier en daar ook nog wat tips die je verder op weg helpen. Vervolgens gaan we nog wat dieper in op de vraag wie je ondernemersplan eigenlijk moet produceren.

De onderdelen van een ondernemersplan

Een compleet ondernemersplan bestaat uit in ieder geval de volgende aspecten:

  • Informatie over jezelf en over eventuele mede-eigenaren van het op te richten bedrijf. Deze informatie behelst NAW-gegevens, je sterke en zwakke punten en de locatie van je bedrijf(spand). Daarnaast schets je een verwachting van de tijd die je in je bedrijf kunt investeren. Ben je bijvoorbeeld (ook) in loondienst of besteed je veel tijd aan het verzorgen van je kinderen of (groot)ouders? Dan is het essentieel dat je verklaart hoe je toch genoeg tijd aan je onderneming denkt te gaan besteden.
  • Een bondige maar complete beschrijving van je ideeën en de producten en/of diensten die je wilt gaan aanbieden. Laat niet onvermeld op welke manier je je gaat onderscheiden ten opzichte van je concurrenten.
  • Een marketingplan, waarin je dieper ingaat op je doelgroep (via een doelgroepanalyse), je concurrentie (concurrentieanalyse) en je personeelsplanning. Een SWOT-analyse zou dit tenslotte helemaal afmaken.
  • Een financieel plan. Dit is misschien wel het belangrijkste deel van je ondernemersplan. Het financiële plan moet namelijk leiden tot een realistische inschatting of je plannen wel haalbaar zijn. Dit is uiteraard essentiële informatie voor jezelf, maar ook voor eventuele geldverstrekkers en investeerders die je misschien hoopt te strikken. Een volledig financieel plan bestaat uit een investeringsbegroting, een financieringsbegroting, een exploitatiebegroting en een liquiditeitsbegroting.

Zelf doen of uitbesteden?

Het schrijven van een sterk ondernemersplan is maar voor weinig mensen een alledaagse bezigheid. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het uitvoeren van een concurrentieanalyse en een doelgroepanalyse, en het inschatten van de financiële toekomst die je bedrijf te wachten staat. 

Ben jij een (toekomstige) ondernemer en zie je het niet zitten zelf een ondernemersplan in elkaar te zetten? Dan is het goed om te weten dat je dit ook niet per se zelf hoeft te doen. Er zijn namelijk diverse externe bureaus die je deze klus – uiteraard tegen een vergoeding – uit handen kunnen nemen. Je profiteert dan van deskundigheid van specialisten die wél volop ervaring hebben met het maken van dit soort documenten. Vooral als je een geldverstrekker of investeerder wilt overtuigen om geld te lenen of in je onderneming te steken, is het raadzaam een externe professional in te schakelen.