Volgens het CBS waren er in 2021 in Nederland zo’n twee miljoen bedrijven. De meeste van de vele ondernemers die Nederland kent zullen het er echter over eens zijn: zakelijk succesvol zijn is niet eenvoudig. Wie een startup wil opzetten, moet er dan ook op rekenen dat hier heel wat bij komt kijken. Een goede voorbereiding vergroot de kansen op toekomstig succes evenwel flink. Hieronder vind je daarom 10 punten die belangrijk zijn bij het starten van een onderneming.
1. Financieel plan
Het allerbelangrijkste aspect rond het opzetten van een bedrijf is misschien wel de financiering. Vraag jezelf vooral af of je zelf genoeg financiële middelen hebt om je onderneming op te starten, en of je een opstartperiode met weinig of geen omzet financieel kunt dragen. Daarnaast kan een financieel plan een goede voorspelling bieden in de succeskansen van je bedrijf. Bovendien geeft het antwoord op de vraag of externe financiering nodig is.
2. Doelgroeponderzoek
Voordat je daadwerkelijk je bedrijf opricht, is het slim om nauwgezet doelgroeponderzoek te doen. Een doelgroeponderzoek wijst uit welke mensen waarschijnlijk de meeste interesse hebben in je product. Hierbij wordt gekeken naar factoren als geslacht, leeftijd, gezinssituatie, woonplaats, interesses, hobby’s en politieke voorkeuren. Hoe diepgaander je dit onderzoek doet, hoe beter je weet op welke (en hoeveel) mensen je je kunt richten en via welke kanalen.
3. Concurrentieonderzoek
Ook het uitvoeren van een concurrentieonderzoek kun je het best doen voordat je je onderneming opricht. Een concurrentieonderzoek verschaft je, net als het doelgroeponderzoek, meer duidelijkheid over je kansen op succes op de lange termijn.
4. Beroepseisen
Voor sommige beroepen geldt dat er bepaalde beroepseisen aan verbonden zijn. Daarnaast heb je mogelijk te maken met vereisten met betrekking tot je bedrijfsruimte. Wie een thuiskantoortje inricht hoeft hier geen rekening te houden. Maar ga je voor een heuse praktijkruimte aan huis? Dan is het slim voor de zekerheid het bestemmingsplan en de milieueisen van je gemeente te checken.
5. Rechtsvorm en bedrijfsnaam
Als de hierboven genoemde punten je niet hebben kunnen afstoppen, kun je echt gaan doorpakken. Je kunt dan ook concreet aan de slag met het bedenken van een bedrijfsnaam. Deze is idealiter origineel, makkelijk te onthouden en kort en bondig. Verder kun je definitief gaan besluiten welke rechtsvorm je onderneming krijgt.
6. Verzekeringen, voorwaarden en pensioen
Bij sommige beroepen is het verplicht bepaalde verzekeringen af te sluiten, bij andere beroepen niet. Toch is het slim je eens te verdiepen in vooral de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast bestaan er nog andere risico’s, zoals met ontevreden klanten. Deze kun je indammen door algemene voorwaarden op te stellen. Verder is het verstandig om na te denken over hoe je pensioen wilt opbouwen, zeker als je als zzp’er aan de slag gaat.
7. Inschrijving KVK
Voor aanstaande ondernemers die bovenstaande tips voor starters al tot zich genomen hebben, is punt 7 een formaliteit. Toch moet het er wel even van komen: je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). Hiervoor kun je simpelweg via de KVK-website een afspraak indienen bij de dichtstbijzijnde vestiging.
8. Eigen website of (nog) niet?
Met je KVK-inschrijving op zak kun je definitief op zoek naar klanten. Naast dat je natuurlijk aan al je familieleden, vrienden, buren, kennissen en (oud-)collega’s en -klasgenoten vertelt dat je ondernemer bent, is het de overweging waard een eigen website op te zetten. Hiermee vergroot je je bereik en je potentiële klandizie aanzienlijk.
9. Administratie
Wat betreft je financiële administratie zul je in de beginfase van je onderneming moeten beslissen of je dit zelf gaat doen, of dat je dit uitbesteedt aan een externe specialist. Is je administratie eenvoudig en heb je hiervoor genoeg tijd? Dan kun je het in eigen beheer houden. Wie daarentegen te maken heeft met complexe, tijdrovende administratieve handelingen, en weinig tijd om dit zelf op te pakken, kan dit allicht beter uitbesteden.
10. Ondernemersplan
Tenslotte kun je ervoor kiezen een professioneel ondernemersplan te (laten) schrijven. Zo’n ondernemersplan bevat veel aspecten die hierboven ook al zijn genoemd. Dit plan is niet verplicht, maar kan wel extra inzicht bieden in de succeskansen van je bedrijf. Wie een lening wil afsluiten of investeerders wil aantrekken, heeft vaak wél een dichtgetimmerd ondernemersplan nodig.